Flavors and Values: the integrative approach of Sustainable Gastronomy and Environmental Bioethics

Authors

DOI:

https://doi.org/10.34024/revbea.2025.v20.19594

Keywords:

Bioethics, Enviromental education, Hunger, Sustainable, development goals, Sustainability

Abstract

Our objective was to systematize national scientific research on Sustainable Gastronomy through an integrative review retrieved from the OAISBR platform, resulting in 28 articles, 64 dissertations/theses and 31 course completion papers. The articles were categorized into four axes: conceptual, application in the kitchen, in society and in environmental bioethics. The results indicate that gastronomy should be worked in synergy with environmental education and environmental bioethics, aiming to raise awareness, guide and promote responsible eating, encouraging a holistic approach, recognizing the interdependence between the food, social and environmental systems of past, present and future generations.

Author Biographies

  • Marta Luciane Fischer, Pontifícia Universidade Católica do Paraná
    Bacharel e Licenciada em Biologia/PUCPR, Licenciada em Arte Educação/FAP, Mestre e Doutora em Zoologia, Pós-doutora em Ecologia Química. Docente dos Cursos de Biologia, Psciologia e Pós-Graduação em Bioética/PUCPR. Ex editora chefe da Revista Estudos de Biologia. Ex Coordenadora CEUA/PUCPR. Lider do Grupo de Pesquisa Bioética Ambiental.
  • Eliana de Oliveira More Maia, Pontifícia Universidade Católica do Paraná

    Técnica em Gastronomia – Mestre em Bioética pelo PPGB – Chef de cozinha do restaurante universitário L’Hermitage PUCPR. 

References

AGUIAR, Eveline Porto Sales; MELO, Stella Maria Carvalho. Turismo e inovação territorial: Um olhar na perspectiva gastronômica. Research, Society and Development, v. 9, n. 7, p. e73973670-e73973670, 2020.

ANVISA. Dispõe sobre Regulamento para Serviços de Alimentação. Diário Oficinal 26 set. 2004. Disponível em: <https://www.saude.al.gov.br/wp-content/uploads/2020/06/RDC-N%C2%B0-216-ANVISA-Ag%C3%AAncia-Nacional-de-Vigil%C3%A2ncia-Sanit%C3%A1ria.pdf>. Acesso em: 1 out. 2024.

BARBOSA, Carolina Rocha; BARBOSA, Luciana Rocha; BIAZIN, Damares Tomasin. Gastronomia e mídia. Revista Terra & Cultura: Cadernos de Ensino e Pesquisa, v. 32, n. 62, p. 19-31, 2018.

BARDIN L. Análise de conteúdo. São Paulo: Edições 70, 2011.

BERTUOL, Édipo Junior; CAPRA-FILHO, Luiz Armando. As interações entre design e gastronomia contextualizadas através do movimento slow food: uma abordagem inicial. Mix sustentável, v. 6, n. 4, p. 73-84, 2020.

BRAGHINI, Claudio; GOMES, Laura; RIBEIRO, Adalto. Perspectivas de sustentabilidade ecológica do turismo em Xingó SE/AL. Revista Geográfica Acadêmica, v. 3, n. 1, p. 56-69, 2009. Disponível em:

BRANCO, Marina Castelo; DE ALCÂNTARA, Flávia A. Hortas urbanas e periurbanas: o que nos diz a literatura brasileira?. Horticultura brasileira, v. 29, p. 421-428, 2011.

CAMPOS-FILHO, Hermano José Maia; MATOS, Fábio de Oliveira. O lugar permacultural e a restauração no ciclo alimentar. Conexões: Ciência e Tecnologia, v. 15, p. 1-7, abr. 2021.

CARNEIRO, Henrique. Comida e sociedade: uma história da alimentação. Elsevier Brasil, 2017.

CASTANHO, SImone Ramos; SPERS, Eduardo Eugênio; FARAH, Osvaldo Elias. Custos e benefícios para o consumidor na ação da reciclagem. RAM. Revista de Administração Mackenzie, v. 7, n. 4, p. 78-98, 2006.

CHAVES, Viviany Moura; DANTAS, Alexsandro Galeno Araújo. Espetáculo à mesa: midiatização da cozinha nos reality shows de gastronomia. Mídia e Cotidiano, v. 14, n. 2, p. 244-260, 2020.

CORREIA-JUNIOR, Clovis Aires; OLIVEIRA, Igor; SOUSA, José; NASCIMENTO, Navila; MELO, Fernanda. Sustentabilidade na gastronomia contemporânea. Research, Society and Development, v. 10, n. 9, p. e39510917508-e39510917508, 2021.

COSTA, Silvia de Sousa. Lixo mínimo: uma proposta ecológica para hotelaria. Rio de Janeiro: SENAC Nacional, 2004.

COSTA, Leila Aparecida da; PIRES, Paulo dos Santos. The relationship of restaurants in a tourist destination with local organic production. Turismo: Visão e Ação, v. 24, p. 245-269, 2022.

DENCKER, A. F. M.; BUENO, M. S. (org.). Hospitalidade: cenários e oportunidade. São Paulo: Pioneira Thomson Learning, 2003

DENTI, Fausto; ANJOS, Márcio. Slow Food sob o olhar da bioética, em busca de alimentação saudável. Revista Brasileira de Bioética, v. 14, p. 1-17, 2018.

FAO. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Marco estratégico de la FAO para 2022-2031. Disponível em: <https://www.fao.org/strategic-framework/es> . Acesso em:12 fev.2024.

FISCHER, Marta Luciane et al. Panorama da nutrigenômica no Brasil sob a perspectiva da Bioética. Revista Latinoamericana de Bioética, v. 20, n. 1, p. 27-48, 2020.

FISCHER, Marta Luciane, CUNHA, Thiago; RENK, Valquiria, SGANZERLA, Anor; SANTOS, Juliana. Da ética ambiental à bioética ambiental: antecedentes, trajetórias e perspectivas. História, Ciências, Saúde-Manguinhos, v. 24, n. 2, p. 391-409, 2017.

FISCHER, Marta Luciane; RENK, Valquiria, RODRIGUES, Gabriela; Bordini Ana Silvia. Interfaces entre a Bioética Ambiental e o Ecoturismo. Bioethikos, v. 8, n. 4, p. 413-421, 2014.

FISCHER, Marta Luciane; SANCHES, Mario Antônio; ROSANELI, Caroline Fila Ética na pesquisa em Educação: um diálogo possível com a Bioética Social e Ambiental?. Horizontes, v. 41, n. 1, e023043-e023043, 2023.

GARCIA, Jessica Pereira; ZANETI, Tainá; Diniz, Janaina; GUENEAU, Stehanie. Dinâmicas alimentares alternativas e gastronomia: consumo de produtos locais em restaurantes de Brasília. Revista Grifos, v. 31, n. 57, p. 01-18, 2022.

GODOY, Carolina de Fatima Mantovani; FELIPE, Daniele Fernanda; FERRARI, Ariana. Gastronomia sustentável e seu impacto socioambiental: uma revisão de literatura. Revista Brasileira de Educação Ambiental, v. 18, n. 7, p. 425-433, 2023.

INEP. Instituto Nacional de Estudos e Pesquisas Educacionais Anísio Teixeira. Disponível em: <https://www.gov.br/inep/pt-br> . Acesso em: 1 out. 2024.

JESUS, Mayza Mayara Costa; SOUZA, Simone; CONCEIÇÃO, Elaiene; PINTO, Laise; MATOS, Marcia. Desperdício de alimentos em cozinha escola de uma universidade pública: perspectivas de gestão e sustentabilidade. Research, Society and Development, v. 11, n. 1, p. e4411124712-e4411124712, 2022.

KRAUSE, Rodolfo W.; BAHLS, Álvaro ADSM. Orientações gerais para uma gastronomia sustentável. Turismo: visão e ação, v. 15, n. 3, p. 434-450, 2013.

LUDERER, Cynthia. As pipocas nos cinemas: Um consumo insustentável a ser digerido. Revista Mangút: Conexões Gastronômicas, v. 1, n.2, p. 56-71, 2021.

LUMMERTZ, Thierry Betazzi; FISCHER, Marta Luciane. Ferramentas de comunicação na bioética e sua sinergia com a Educação Ambiental. Revista Brasileira de Educação Ambiental, v. 16, n. 2, p. 69-87, 2021.

MARANHÃO, Ricardo Frota A; BUENO, Marielys Siqueira. Gastronomia, sustentabilidade e turismo na Praia de Caçandoca, Ubatuba (São Paulo-Brasil). Revista Turismo em Análise, v. 23, n. 3, p. 623-642, 2012.

MARQUES, Camila Papa; CLARO, Vanderli Lopes; SANTOS, José Alberto Carvalho dos. A Influência do restaurante Manacá na gastronomia e sustentabilidade do bairro Camburi – São Sebastião – SP. Revista Turismo Visão e Ação – Eletrônica, Vol. 14 - nº 1 - p. 118–130. 2012.

MARQUETTO, Rut Maria Friedrich. Gerenciamento integrado ao meio ambiente no turismo: caso da rota gastronômica da quarta colônia - RS. Revista Produção Online, v. 7, n. 3, p. 1-16. 2008.

MATTIA, Adilene Alvares, DOMINGUES, Janaina; BECKER, Lara; CUNHA, Luciane. A gastronomia como ferramenta de transformação social: estudo de caso do Projeto Co [m] feito. Extensão Tecnológica: Revista De Extensão Do Instituto Federal Catarinense, v. 7, n. 14, p. 170-187, 2020.

MENDES, Bruna Castro; FALEIROS, Pedro Bordini. O ensino da pesquisa científica em cursos superiores de Tecnologia em Gastronomia. Revista Hospitalidade, 2013.

NEVES, Adriana Roveri. Gastronomia e Turismo Reflexões Sobre a Preservação da Culinária Tradicional na Cidade de Caldas Novas (Go). RELACult-Revista Latino-Americana de Estudos em Cultura e Sociedade, v. 5, 2019.

NEVES, Elisa Cristina Andrade; MOYSÉS, Beatriz; NEVES, Danela; CAMPELO, Pedro; CLERICI, Maria Tereza. Sustainable and regional gastronomy: cassava leaves as a potential ingredient for gluten-free biscuits. Research, Society and Development, v. 10, n. 3, p. e12010313071-e12010313071, 2021.

NAÇÕES UNIDAS. Os Objetivos de Desenvolvimento Sustentável no Brasil, 2015. Disponível em: <https://brasil.un.org/pt-br/sdgs> . Acesso em 18 set. 2024.

NASCIMENTO, Maria do Carmo; FREITAS, Viçosi; BARBIERI, Bruno. K.; NASCIMENTO, Maria Verônica F.; BREIER, Tiago B; OLIVEIRA, Valéria. Compartilhando saberes, sabores e saúde através de ensaio gastronômico sustentável. Research, Society and Development, v. 11, n. 12, p. e258111234646-e258111234646, 2022.

NUNES, Radilene. Gastronomia sustentável. Interação-Revista Científica da Faculdade das Américas, São Paulo, ano III , n. 1, 2012. Disponível em: <https://portalidea.com.br/cursos/gastronomia-para-iniciantes-apostila02.pdf>. Acesso em: 1 out. 2024.

NUNES, Raul de Sousa; ASHTON, Mary Sandra Guerra; SCHREIBER, Dusan. Análise do Desenvolvimento Socioeconômico em Campo Bom, Brasil, no contexto das cidades criativas. Marketing & Tourism Review, v. 4, n. 2, 2020.

OLIVEIRA, Celso Ramos; BUTUHY, Claudia; BUTUHY, Julia; INOJOSA, Pedro. Hospitalidade: Um local de encontro da gastronomia com a bioética. Tourism & Management Studies, v. 1, p. 77-86, 2013.

PALODETO, Maria Fernanda; FISCHER, Marta Luciane. Apropriação da terminologia ‘uso consciente de medicamentos’ visando à promoção da saúde global. Revista Eletrônica de Comunicação, Informação e Inovação em Saúde, v. 13:191-207. 2019.

PETRINI, Carlo. Comida e liberdade: Slow Food – histórias de gastronomia para a libertação. Tradução de Renata Lucia Bottini. São Paulo: Editora Senac São Paulo, 2009.

PEDREIRA, Rita de Cássia Oliveira; PEREIRA, Eráclito; WANDERLEY- FILHA, Iracy. Biomuseologia: Pertencimento patrimonial de ambientes territoriais em busca da sustentabilidade. AmbientalMente sustentable: revista científica galego-lusófona de educación ambiental. v. 2, n. 2, p. 1688-1698, 2015.

PINHEIRO, Richarlisson Henrique; SOBRAL, Maiara. A gastronomia como alternativa para a redução da desigualdade social: estudo de caso sobre o projeto social Gastromotiva. DESAFIOS-Revista Interdisciplinar da Universidade Federal do Tocantins, v. 5, n. 3, p. 85-93, 2018.

POMPEU, Márcia; NUNES, Nádia; LEITE, Silvia. Transformando a escola com o Projeto Educando com a Horta Escolar e a Gastronomia. Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território, v. 1, n. 1, 2013.

PONTES, Alyne Daniele Alves; Matos, Jaqueckon; Araújo, Anselmo; Castro, Áurea; Ferreira, Milca; Silva, Raiane. Experiências ambientais: arte, cultura e sustentabilidade. Revista de Extensão da Integração Amazônica, v. 1, n. 2, p. 53-56, 2019.

PUNTEL, Laura; MARINHO, Katarzyna B. Gastronomia e Sustentabilidade: uma análise da percepção da sustentabilidade ambiental em restaurantes buffet. Revista Turismo em Análise, v. 26, n. 3, 2015.

RAMOS, Ricardo Gomes; MOREIRA, Jasmine Cardozo. A sustentabilidade na perspectiva da gastronomia. Revista Paranaense de Desenvolvimento-RPD, v. 41, n. 138, 2020.

RUSTOMGY, Vera Lúcia Stahelin; BASTOS, Sênia Regina. Para Além do Comércio de Comida Tradicional: O Empreendedorismo Étnico de Refugiados [São Paulo-SP, Brasil]. Rosa dos Ventos, v. 12, n. 4, p. 860-877, 2020.

SANTOS, José Almeida; AMARAL, Maria Gorete; MECCA, Marlei Salete. Drª Marlei Salete mecca ciclo de vida do turismo, sustentabilidade e governança. Rosa dos Ventos, v. 13, p. 1-10, 2021.

SILVA, Roberto Nascimento. A identidade territorial enogastronômica como elemento de sustentação turística regional: a experiência do Tirol e Südtirol. Cenário: Revista Interdisciplinar em Turismo e Território, v. 3, n. 5, 2015.

SILVA, Elga B.; ANJOS, Marvin Henrique; BRANCO, Camila. A gastronomia como recurso para minimizar assimetrias sociais: projetos para indivíduos em vulnerabilidade social. Em Extensao, v. 21, n. 1, 2022.

SOARES, Juliana Cristina de Moura; ENDERS, Wainey T., FERREIRA, Lissa V. F., ALEXANDRE, Mauro. L. D. O., SOARES, Julio C. Níveis e formas de inovação nos empreendimentos da cadeia produtiva do turismo em Tibau do Sul/RN. 2013. Revista de Turismo Contemporâneo – RTC, v. 1, n. 1, p.38-58, jul./dez. 2013.

STEINER, Vera Lúcia; CONTO, Suzana Maria. Drª Suzana Maria De Conto-Turismo, Sustentabilidade e Gestão Ambiental/Tourism, Sustainability and Environmental Management. Revista Rosa dos Ventos-Turismo e Hospitalidade, v. 13, 2021. Acesso em: 1 out. 2024.

STRAMANTINO, Jaqueline; GANG, Jéssica; FISCHER, Marta Luciane. Debate sobre o veganismo em espaços de deliberação virtual: uma análise bioética. In: ALMEIDA, João Aquino; CABRAL Hilddeliz; RIBEIRO Patricia; MOREIRA Raquel (org.). Bioética em Debate: Saúde, Direito e Dignidade em interesses. Campos dos Goytacazes: Encontrografia Editora, 2023, v. 2, p. 14-29.

TRUZZI, Mário Serra, SACOMANO-NETO, Oswaldo. Economia e empreendedorismo étnico: balanço histórico da experiência paulista. Revista de Administração de Empresas, v. 47, p. 37-48, 2007.

VASCONCELLOS, Beatriz Ingryd; VOGEL, Douglas Ricardo; BORTNOWSKA, Katarzyna. Gastronomia sustentável: análise da logística reversa em restaurantes de Florianópolis, Brasil. Revista Turismo em Análise, v. 28, n. 3, p. 403-423, 2017.

VERGINELLI, Lúcia N. V. Padaria solidária: educação, gastronomia e inclusão social. 2014. Dissertação Universidade Presbiteriana Mackenzie. Disponível em: <https://bdtd.ibict.br/vufind/Record/UPM_a890e9d32ed016f6cec658f3568fd0b3>. Acesso em: 1 out. 2024.

WHITTEMORE, R. Rigour in integrative reviews. In: WEBB, C.; ROE, B. Reviewing research evidence for nursing practice: Systematic reviews. 149-56, 2007.

ZOTESSO, Jaqueline Pirão; COSSICH, Eneida; COLARES, Lucélia; TAVARES, Célia. Avaliação do desperdício de alimentos e sua relação com a geração de resíduos sólidos em um restaurante universitário. Engevista, v. 18, n. 2, p. 294-308, 2016.

Published

2025-06-03

Issue

Section

Artigos

How to Cite

FISCHER, Marta Luciane; MAIA, Eliana de Oliveira More. Flavors and Values: the integrative approach of Sustainable Gastronomy and Environmental Bioethics: . Brazilian Journal of Environmental Education, [S. l.], v. 20, n. 3, p. 50–68, 2025. DOI: 10.34024/revbea.2025.v20.19594. Disponível em: https://periodicos.unifesp.br/index.php/revbea/article/view/19594. Acesso em: 13 dec. 2025.
Received 2024-10-14
Accepted 2025-03-18
Published 2025-06-03