Seeking sustainability through the analysis of food waste in two public schools

Authors

  • Ana Caroline David Ramos Universidade Federal do Pará
  • Diosvaldo Pereira Novais Filho Universidade Estadual de Feira de Santana
  • Leonardo Pazzini Vieira Universidade de São Paulo
  • Steve Wander Texeira dos Santos Universidade Estadual de Feira de Santana https://orcid.org/0009-0000-4856-724X
  • Kátia Viana Cavalcante Universidade Federal do Amazonas

DOI:

https://doi.org/10.34024/revbea.2023.v18.14860

Keywords:

Food Waste, Sustainable Schools, Environmental Education

Abstract

The work aims to find sustainability through data analysis of food waste produced in two public schools, in the city of Andaraí-BA and in Belém-PA. We will discuss the production of organic solid waste and the impacts of its destination, guiding the National Solid Waste Plan (PNRS) and the Sustainable Development Goals (SDGs), meeting Environmental Education as a tool to solve the problem. Methodological procedures were used that go through gravimetric analysis, application of screening and evaluation from the instructions contained in the Manual for the application of acceptability tests in the National School Feeding Program (PNAE). The data collected on waste production in the two schools will enable the creation of indicators on the production and disposal of solid and organic waste, providing key data for the creation of strategies to increase the life of landfills and ensure that the schools are sustainable.

Author Biographies

  • Ana Caroline David Ramos, Universidade Federal do Pará

    Engenheira sanitarista e ambiental, Pedagoga, especialista em Educação Ambiental, mestranda no Programa de Pós-Graduação em Rede Nacional para o ensino das Ciências Ambientais PROFCIAMB/UFPA, Técnica Pedagógica da Rede Municipal de Belém/Pa.

  • Diosvaldo Pereira Novais Filho, Universidade Estadual de Feira de Santana

    Graduado em Comunicação Social / Jornalismo em Multimeios pela Universidade do Estado da Bahia (UNEB), especialista em Docência no Ensino Superior e mestrando no Programa de Pós-Graduação em Rede Nacional para o ensino das Ciências Ambientais (PROFCIAMB-UEFS/UNEB). Atualmente pesquisa Educomunicação e Tecnologias.

  • Leonardo Pazzini Vieira, Universidade de São Paulo

    Graduado em Licenciatura em Ciências Biológicas pelo Instituto Federal Sul de Minas Gerais, mestrando no Programa de Pós-Graduação em Rede Nacional para o ensino das Ciências Ambientais (PROFCIAMB-USP)

     

  • Steve Wander Texeira dos Santos, Universidade Estadual de Feira de Santana

    Licenciado em Biologia, Pós-graduado em Gestão e Educação Ambiental, Docente do Colégio Estadual Edgar Silva, Secretaria Estadual de Educação da Bahia, e da rede municipal de ensino do Município de Andaraí-Ba.

  • Kátia Viana Cavalcante, Universidade Federal do Amazonas

    Doutora em Desenvolvimento Sustentável, área de Política e Gestão Ambiental pelo Centro de Desenvolvimento Sustentável da Universidade de Brasília. Docente da Universidade Federal do Amazonas e do Programa de Pós-graduação em Rede Nacional para Ensino das Ciências Ambientais.

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Published

2023-03-01

Issue

Section

Artigos

How to Cite

RAMOS, Ana Caroline David; NOVAIS FILHO, Diosvaldo Pereira; VIEIRA, Leonardo Pazzini; SANTOS, Steve Wander Texeira dos; CAVALCANTE, Kátia Viana. Seeking sustainability through the analysis of food waste in two public schools. Brazilian Journal of Environmental Education, [S. l.], v. 18, n. 2, p. 152–168, 2023. DOI: 10.34024/revbea.2023.v18.14860. Disponível em: https://periodicos.unifesp.br/index.php/revbea/article/view/14860. Acesso em: 5 dec. 2025.