Fad or not, it's a solution: development of seedling planting bag (balaínho) from food waste as a teaching proposal

Authors

  • Caren Pavani Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo - Campus Catanduva
  • Guilherme Seminatti Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo - Campus Catanduva
  • Thayná Victoria Nascimento Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo - Campus Catanduva
  • Ricardo Rodrigues Jimenez Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo - Campus Catanduva

DOI:

https://doi.org/10.34024/revbea.2023.v18.14679

Keywords:

Biodegradable packaging, Renewable sources, Plastics

Abstract

This project purpose was a sustainable product development arranged as a pedagogical approach. Were developed stages following: a) Integrative review by exploratory character; b) Selection of seven scientific articles on the production of bioplastics. After this selection, viable alternatives based on the extraction of starch from potatoes, cassava, sweet potatoes, corn, mango and papaya peels were used for the development planting bag creating idea. In this project, it was possible to reach the scope proposing a bag for planting seedlings from bioplastics that can contribute positively to the quest for rebalancing the environment.

References

ABIPLAST - ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DO PLÁSTICO. Perfil, 2017. São Paulo: ABIPLAST, 2017. Disponível em: <http://www.abiplast.org.br/wp-content/uploads/2019/03/Perfil-2017.pdf>. Acesso em 10 de setembro de 2022.

ALVES, JANYELLE SEVERINO. Elaboração e caracterização de filmes finos de amido de milho e parafina. Universidade Federal de Lavras, 2009.

AOYAMA, K. Estudo de mercado: Bioplástico. Embaixada do Brasil em Tóquio, 2007.

BASTIOLI, C. Handbook of Biodegradable Polymers. Shawbury: Rara Technology Limited, 2005.

CANGEMI, J.M.; SANTOS, A.M.; CLARO NETO, S. Biodegradação: uma alternativa para minimizar os impactos decorrentes dos resíduos plásticos. Química nova na escola, n. 22, p. 17-21, 2005.

CUQ, B.; GONTARD, N.; CUQ, J. L.; GUILBERT, S. Functional properties of myofibrillar protein-based biopackaging as affected by film thickness. Journal of Food Science, v. 61, n. 3, p. 580-584, 1996.

DAMODARAN, S.; PARKIN, L. K.; FENNEMA, R. O. Química de Alimentos de Fennema. 4ª ed. São Paulo: Artmed editora, 2010. 875 p.

DE ARAÚJO, M.C.B.; COSTA, D.A.; FERREIRA, M. Lixo no ambiente marinho. Ciência hoje, v. 32, n. 191, 2003.

FAKHOURI, F. M. et al. Filmes e coberturas comestíveis compostas à base de amido nativo e gelatina na conservação e aceitação sensorial de uvas crimson. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 27, n. 2, p. 369-375, 2007.

FERNANDES, A. F. Utilização da farinha de casca de batata inglesa (Solanum Tuberosum L.) na elaboração de pão integral. 2006, 127 p. Dissertação (Mestrado em Ciências dos Alimentos), Universidade Federal de Lavras, Minas Gerais, 2006.

FEROLDI, A.P. Gerenciamento de resíduos utilizados em aulas práticas de química. 2014. 39 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Especialização) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Medianeira, 2014.

FONSECA, L.H.A. Reciclagem: o primeiro passo para a preservação ambiental. Revista Científica Semana Acadêmica. Fortaleza, 2013.

GONÇALVES, L.C.S. et al. Remédios jurídicos contra a poluição plástica dos oceanos: uma análise dos esforços do direito internacional público e das iniciativas privadas para enfrentar a sopa de plástico. Tese (Doutorado em Direito) - FDV, 2020.

LOMASSO, A.L. et al. Benefícios e desafios na implementação da reciclagem: um estudo de caso no centro mineiro de referência em resíduos (CMRR). Revista Pensar Gestão e Administração. Minas Gerais. v. 3, n. 2, 2015.

MARQUES, L. O que são polímeros e porque são interessantes?. Jornal" Diário do Sul, 2010.

MALI, S; GROSSMANN, M. V. E.; YAMASHITA, F. Filmes de amido: produção, propriedades e potencial de utilização. Semana Ciências Agrárias, Londrina, vol. 31, n. 1, p. 137-156, 2010.

MOURA W. S. Extração e caracterização do amido do Hedychium coronarium e elaboração de filmes biodegradáveis. 2008. 95 f. Dissertação (Mestrado em Ciências Moleculares) - Universidade Estadual de Goiás, Anápolis-GO, 2008.

MURPHY, L. Beverage container showdown: plastic vs. glass vs. Aluminum. earth911, 2017. Disponível em: Vhttps://earth911.com/living-well-being/recycled-beverage-containers/>. Acesso em 10 de setembro de 2022.

PRADELLA, J. G. C. Biopolímeros e Intermediarios Químicos. Centro de Gestão e Estudos Estratégicos. Relatório Técnico, nº 84 396-205. São Paulo: março de 2006.

QUADROS, D. A. et al. Composição Química de tubérculos de batata para processamento, cultivados sob diferentes doses e fontes de potássio. Ciência e Tecnologia de Alimentos, p. 316-323, 2009.

RAMALHO, M. Plásticos biodegradáveis proveniente da cana de açúcar: Polímeros biodegradáveis. São Paulo: Centro Paula Souza, 2009, p. 33.

SCHELEDER, R. B.; PONTAROLO, E. Potencialidades de práticas em Educação Ambiental crítica no ensino fundamental por meio dos parques públicos urbanos. Revista Brasileira de Educação Ambiental, v. 17, n. 6, p. 80-98, 2022.

SHI, C.; TAO, F.; CUI, Y. New starch ester/gelatin based films: Developed and physicochemical characterization. International Journal of Biological Macromolecules, v. 109, p. 863-871, 2018.

SHIMAZU, S.M., GROSSMANN, M. V. E. Efeitos plastificante e antiplastificante do glicerol e do sorbitol em filmes biodegradáveis de amido de mandioca. Semina: Ciências Agrárias. p. 79-88. 2007.

SOBRAL, P. J. A. Propriedades funcionais de biofilmes de gelatina em função da espessura. Ciência & Engenharia, Uberlândia, v. 8, n. 1, p. 60-67, 1999.

TELLES, M. R.; SARAN, L. M.; UNÊDA-TREVISOLLI, S. H. Produção, propriedades e aplicações de bioplástico obtido a partir da cana-de-açúcar. Ciência & Tecnologia: FATEC-JB, Jaboticabal, v. 2, n. 1, p. 52-63, 2011.

VILPOUX, O.; AVEROUS, L. Plásticos a base de amido. São Paulo: Fundação Cargilll, (Série Cultura de tuberosas Amiláceas Latinoamericanas), v.3, cap.18, p.499-529, 2004.

Published

2023-08-18

Issue

Section

Relatos de Experiências

How to Cite

PAVANI, Caren; SEMINATTI, Guilherme; NASCIMENTO , Thayná Victoria; JIMENEZ, Ricardo Rodrigues. Fad or not, it’s a solution: development of seedling planting bag (balaínho) from food waste as a teaching proposal. Brazilian Journal of Environmental Education, [S. l.], v. 18, n. 5, p. 210–227, 2023. DOI: 10.34024/revbea.2023.v18.14679. Disponível em: https://periodicos.unifesp.br/index.php/revbea/article/view/14679. Acesso em: 5 dec. 2025.
Received 2022-12-13
Accepted 2023-03-27
Published 2023-08-18