From collaborative consumption to ethnobotany: an anthropological and environmental view

Authors

  • Ana Cristina Alves Rodrigues Universidade Federal do Piauí
  • Ivanilza Moreira de Andrade Universidade Federal Delta do Parnaíba; Universidade Federal do Piauí
  • José Machado Moita Neto Universidade Federal do Piauí

DOI:

https://doi.org/10.34024/revbea.2021.v16.11034

Keywords:

Environment, Systemic Thinking, Systemic Interaction Network

Abstract

Seemingly distant themes can be connected Environmental Education within a systemic network of interaction. The objective was to present a systemic view that connects collaborative consumption to the ethnobotanical theme. The methodology consisted of a detailed analysis the article by Lang and Armstrong (2018) and searches for literature in databases. A concept map was produced and questions were raised. The results showed that the base article interconnects the themes of ethnobotany, environment and anthropology reflecting cultural values, way of life and behavior adopted by people. When opting for collaborative consumption, sustainable and conscious directly contribute to reducing the impacts generated. consumption, sustainable and conscious directly contribute to reducing the impacts generated.

Author Biographies

  • Ana Cristina Alves Rodrigues, Universidade Federal do Piauí

    Mestranda pelo Programa de Pós-graduação Desenvolvimento e Meio Ambiente (PRODEMA).

  • Ivanilza Moreira de Andrade, Universidade Federal Delta do Parnaíba; Universidade Federal do Piauí

    Docente na UFDPar e na UFPI; Professora e orientadora no Programa de Pós-graduação Desenvolvimento e Meio Ambiente (PRODEMA)

  • José Machado Moita Neto, Universidade Federal do Piauí

    Professor voluntário e orientador de Doutorado no Programa de Pós-graduação Desenvolvimento e Meio Ambiente (PRODEMA).

References

ALBUQUERQUE, U.P. et al. Ethnobotany for Beginners. Springer International Publishing AG, Buenos Aires, República Argentina, 2017.

ALMEIDA, F. O Bom Negócio da Sustentabilidade. Ed. Nova Fronteira. 2002. Disponível em: <http://www.fernandoalmeida.com.br/livros/livro-fernando-almeida-sustentabilidade.pdf> Acesso em: 10 out. 2020.

COLLE, M.P.D.; ROSSATO, A.E.; ZANETTE, V.C. Estudo Etnobotânico de Cuphea carthagenensis (Jacq.) J. Macbr. “Sete-Sangrias” (Lythraceae) Junto à Pastoral da Saúde, Santa Catarina. Fronteiras: Journal of Social. v. 8, n. 2. 2019.

CUNHA, A.C.S. Pensamento Sistêmico E Tecnologia Educacional: A Metodologia Webquest. 2006. 131 p. Dissertação. (Mestrado Profissionalizante em Computação) Universidade Estadual do Ceará, Fortaleza, 2006.

DUAMANTE, C.Y. et al. Espacios educativos “otros” y saberes ecológicos: Ferias de intercambio y consumo colaborativo en Chile. Estudios Pedagógicos XLV. N° 1: 123-135. 2019.

GANZER, P.P. Aprendizagem de modelo inovador em medicina hospitalar. REN - Revista Escola de Negócios, v.2 n.1, p.48-76. 2014.

GOMES et al, 2015. As Origens do Pensamento Sistêmico: Das Partes para o Todo. Pensando Famílias. v. 18, n. 2, p. 3-16. Dez, 2014.

IRÃ, S.; GEIGER, S.M.; SCHRADER, U. Consumo colaborativo de moda - um estudo transcultural entre Teerã e Berlim. Journal of Cleaner Production. v. 212, p. 313-3231. 2019.

LANG, C.; ARMSTRONG, C.M.J. Collaborative consumption: The influence of fashion leadership, need for uniqueness, and materialism on female consumers’ adoption of clothing renting and swapping. Sustainable Production and Consumption. v. 13 p. 37-47. 2018.

LEITE, D.C.; LEITE, J.F. Diagnóstico De Desafios Ambientais Por Meio De Pensamento Sistêmico Na Escola Estadual Beira Rio, Município De Porto Nacional – To. Revista de Gestão Ambiental e Sustentabilidade – GeAS. vol. 6, n. 3. 2017.

LI, S. et al. Identity blues: the ethnobotany of the indigo dyeing by Landian Yao (Iu Mien) in Yunnan, Southwest China. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine. v.15, n. 13. 2019.

MAMEDI, J.S.S.; PASA, M.C. Diversidade e uso de plantas do Cerrado na comunidade São Miguel, Várzea Grande, MT, Brasil. Interações (Campo Grande). v. 20, n. 4. 2019.

MEDEIROS, M.F.T. Etnobotânica Histórica: Pricípios e Procedimentos. Recife. Ed. Nupeea, 2009. 84 p.

MENEZES, U.G. Collaborative Consumption: Relationship Between Trust And Cooperation. Revista Metropolitana de Sustentabilidade - RMS, São Paulo, v. 5, n. 2, p. 95-111. 2015.

PAIXÃO. C.R.; SOUZA, R.P.L. Consumo Colaborativo: Tendência de Construção de Conhecimento e Negócios No Mercado Digital De Produtos Usados. Perspectivas em Gestão & Conhecimento, João Pessoa, v. 5, n. 2, p. 170-185. 2015.

PIÑEIRO, C.; SURIÑACH, R.; CASADEVANTE, J.L. (Kois) Fernández. Entre el mercado y la cooperación social. Luces y sombras de las prácticas de consumo colaborativo. RES, v. 26, n.1, p. 97-108. 2017.

PISCICELLI, L.; COOPER, T.; FISHER, T.. The role of values in collaborative consumption: insights from a product-service system for lending and borrowing in the UK. Journal of Cleaner Production. 2014. v. 97, 21-29 p. 1-9.

PIZZOL, H.O.D. Proposição de uma escala para mensuração do consumo colaborativo: compreendendo o compartilhamento de bens e a sua relação com os valores pessoais. 2015. 166 p. Dissertação (Mestrado em Administração e Negócios) Faculdade de Administração, Contabilidade e Economia, Universidade Católica do Rio Grande do Sul. Porto Alegre, 2015.

Programa das Nações Unidas para o Desenvolvimento (PNUD). Acompanhando a agenda 2030 para o desenvolvimento sustentável: subsídios iniciais do Sistema das Nações Unidas no Brasil sobre a identificação de indicadores nacionais referentes aos objetivos de desenvolvimento sustentável/Programa das Nações Unidas para o Desenvolvimento. Brasília: PNUD, 2015. 250 p.

QUEIROZ, R.S. Pesquisa e criação: desenvolvimento de coleção de fios de fibras de paina. 2014. 116 p. Dissertação. (Mestrado em Ciências) Universidade de São Paulo. São Paulo, 2014.

ROMA, J.C. Os objetivos de desenvolvimento do milênio e sua transição para os objetivos de desenvolvimento sustentável. Cienc. Cult. v.71, n.1 São Paulo, Jan./Mar. 2019.

SORDI, J.; PETRINI, M.; SAMPAIO, C.H. Concreto ou abstrato? Um esquema conceitual das representações mentais da economia compartilhada. Teoria e Prática em Administração, v. 9, n. 1, p. 105-118. 2018.

VOLGA, A. Influências contraculturais no consumo colaborativo: Insights no contexto do Couchsurfing. Consumer Behavior Review, v. 1, n. 2, 73-81. 2017.

WEF, WORLD ECONOMIC FORUM. Collaboration in Cities: From Sharing to ‘Sharing Economy’. 2017.

Published

2021-04-01

Issue

Section

Artigos

How to Cite

RODRIGUES, Ana Cristina Alves; ANDRADE, Ivanilza Moreira de; MOITA NETO, José Machado. From collaborative consumption to ethnobotany: an anthropological and environmental view. Brazilian Journal of Environmental Education, [S. l.], v. 16, n. 2, p. 9–18, 2021. DOI: 10.34024/revbea.2021.v16.11034. Disponível em: https://periodicos.unifesp.br/index.php/revbea/article/view/11034. Acesso em: 5 dec. 2025.
Received 2020-08-05
Accepted 2021-02-01
Published 2021-04-01